Vinterperle om sommeren

Jeg liker å finne bokperler på salg. Gjerne slike jeg ikke visste om fra før. Vinterhjerte av Siri M. Kvamme er en slik.

Boka kom ut i 2008 på Cappelen Damm, og jeg plukka den opp på Storosenteret en dag for noen uker siden, mest fordi omslaget var så vakkert.

Og vakker var virkelig boka også.

Den er skrevet med en nerve og en presisjon som er få forunt å mestre. Nynorsken er sart og sår, samtidig sterk og sanselig. Ikke en setning er overflødig, verken språklig eller handlingsmessig. Intensiteten sitter i hver side.

Bamsen til Marte ligg på golvet, ei lita bok og ein sokk. Det ser ut som ein åstad for ei kriminell handling. Og det er jo akkurat det det er. Mordaren bur iblant oss. Han er her akkurat no. Les godnatthistorie for sonen min.

For morderen er mannen til den eldste av de to søstrene boka handler om. Paret har nettopp mistet den vesle datteren sin, og det var faren selv som rygget over henne ved et uhell. Han må prøve å takle den enorme skyldfølelsen på toppen av smerten og tapet. Hun må prøve å overvinne hatet hun nå kjenner mot mannen hun elsker. Eller elsket.

Veslesøsteren, bokas andre hovedperson, bor i overetasjen i huset til storesøsteren og familien hennes. Hun har alltid levd i skyggen av søsteren, stått på avstand og betraktet livet hennes. Den grufulle dagen da ulykken skjer står hun også utenfor, og ser alt. Ser den røde lua og den rosa boblejakka. Ser at hun sitter på huk bak bilen og gjemmer seg. Hun kunne ha reddet dem alle. Men hun rekker det ikke.

Tapet driver dem alle på flukt. Storesøster Liv rømmer inn i et desperat erotisk forhold til mannen Endres bestekamerat, Endre selv rømmer inn i skogen og hogger og hogger ved, og veslesøster Lea finner trøst hos hestene sine – og etter hvert hos Endre.

Boka berører de sterkeste følelsene i oss mennesker; sorg, tap, kjærlighet, svik, begjær og sjalusi. Men den blir aldri banal, aldri svulstig. Det ekte og nøkterne språket holder historien nær og troverdig. Boka bare drar deg inn og holder deg fast i dette kalde vinterlandskapet, hvor ingenting noen gang vil bli som før igjen.

Og slik er jo livet. Alt endrer seg.

 

Vinterhjerte – Siri M. Kvamme

2 Thoughts on “Vinterperle om sommeren

  1. Mhm… Denne leser jeg gjerne. Har lagt merke til den før, men glemt. Så takk for påminnelsen fine du..!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Post Navigation