Sommerminner

Det er rart med minner, hvordan de vaskes og skylles, og det som blir igjen er små gullkorn, det som var gjemt i all skitten og sanden. Barndommen vår var aldri bare skitt og sand – og om den var det, var det fordi vi lekte i den, ute i Ausa, i Sandvika, badet og gravde tærne ned i salt sandgjørme.

Men gullkornene, er det mange av dem? Jo. Jeg kan hente fram ett nå.

Det er sommerkveld, sola har nesten gått ned og skjules bak haugen over huset, men det er fortsatt ganske varmt. Varmt, men det begynner å bli kjølig i bare shorts og t-skjorte. Jeg og broren min har lekt ute på plena hele dagen, vi fryser litt nå. Så vi løper inn, henter ut pleddet fra stua. Det røde, rutete pleddet, tror jeg det var. Det må ha vært det. Det andre har jeg glemt. Vi tar med oss pleddet og legger oss på den slitte, oransjeblomstrete solsenga der nede på gresset. Mamma og pappa er nok i fjøset.

Stille, side ved side, med ullstoffet tullet rundt oss, ligger jeg og lillebroren min der på solsenga, hører på fuglene, ser opp på den mørknende, blekblå himmelen. Og det er lukta av sommerkveld og barndom, av gress og fjøs, av pleddet og den søtlige, innestengte lukta fra solsenga, som sto sammenslått i kjelleren hele vinteren. Vi sovner, ligger der til mamma og pappa kommer ut og henter oss inn til kveldsmat og kakao. Og natta har ennå ikke blitt skummel, den er lys og fins nesten ikke.

Husker du alle disse somrene våre, broren min? Alle sykkeltriksene. Alle fisketurene. All fjellklatringen, alle fallene, alle timene med lek nede på veien hvor det nesten aldri kjørte biler. Husker du berghyllen bak frukttrærne, der vi gjemte gelépulver i en gammel kaffeboks fra skapet til besta, som proviant når vi lot som vi måtte overleve i naturen? Helt for oss selv. Husker du brønnen? Hvor svart vannet var og hvor mye rumpetroll som fantes der? Og trollet som gjemte seg i dypet? Husker du den gangen jeg falt uti brønnbassenget og nesten druknet? Du reddet livet mitt da. Eller den gangen du nesten tok det? Du dyttet meg ned i grøfteåpningen, der gjørmevannet var brådjupt for en småunge. Også da var jeg nær ved å drukne. Og det var slik man døde her ute før. Man druknet. Men det gjorde ikke vi.

8 Thoughts on “Sommerminner

 1. Hei og hopp Karen!
  Tusen takk for skjønne ord hos meg! Så koselig :)
  …ang.bruktbutikker i Oslo har jeg lite peil faktisk! Jeg har verdens beste bruktbutikk her i Skien som jeg går på, så aner ikke hvor man skal lete i Oslo :/
  Men lykke til uansett :)

  HUGS

 2. For nokre vakre minner! Verkeleg nydeleg å lese. Kjente det varma hjarta, og tok tankane attende til eigne sommarminnar. Ynskjer deg ein fin sommarkveld :-)

 3. Kari on 08/02/2012 at 02:19 said:

  Ja, husker brønnen med rumpetrollene ;) Og at dere tok med en plastbåt opp dit en gang for å ro ute i vannet, vi kom søkkvåte hjem igjen :P Hehe . . .minnene er mange, og ikke minst herlige :) Kjempekoselig å lese Karen :)

 4. Ååå for noen herlige sommerminner!
  Har ikke så mange minner jeg – tror jeg – skulle kanskje ha skrevet ned de jeg har?
  Ha en flott kveld
  Klem fra Kristin

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Post Navigation