Møte med Kamilla

Åneida, jeg er ikke død altså. Ikke syk og ikke bortført og ikke bloggelei. Jeg lover! Det var bare nokså travle dager på landsmøtet, så i dagene etter har jeg prioritert samboeren og kvalitetstid på hjemmefronten i stedet. Tror det var et godt valg!

Men jeg har ikke bare latet meg da, tross alt. Jeg fikk jo nylig tilsendt det rykende ferske litteraturtidsskriftet Kamilla etter å ha ytret ønske om det per sosiale medier. Åh, tjuetitallet, hvor herlig uformelt kommunikativt du er! Uansett – redaktør David Sviland holdt ord og vesle Kamilla dumpet plutselig ned i postkassa mi. Hun var strengt tatt ganske mye mindre enn jeg forventet, men fin var hun i alle fall:

kamilla-litt

Det nyoppstartede tidsskriftet består av bidrag fra både etablerte forfattere og pur unge litteratur-, kunst og tekstforfatterstudenter, og første nummer har fått tittelen Kamilla & Psykologen. Psykologien er da naturlig nok den overordnede tematikken for de 11 skribentene  som boltrer seg over vel tredve sider. Og kvaliteten? Den er gjennomgående god, men også temmelig varierende.

For å begynner med rosen; kred til alle unge mennesker som setter i gang slike ambisiøse prosjekter innenfor litteraturens verden. Jeg ønsker dem all mulig hell og lykke, og håper Kamilla blir mer enn en engangsforeteelse. For det er definitivt noen gullkorn her:

Marianne Clementine (som debuterte med diktsamlingen “Bilydar” i 2012) har to særdeles sterke bidrag i tidsskriftet, og jeg ble ikke særlig overrasket over å se at hun allerede har utgitt noe. Hun er en spennende ny stemme som jeg mer enn gjerne leser mer av i fremtiden. Morten Skahjems ærlige, tankevekkende og jordnære essay er også godt, og ikke minst viktig lesning. Han er forøvrig – sammen med Pål Hovstad, som bidrar med et sårt og vemodig dikt jeg likte godt – de eneste to som ikke nevnes å ha noen litterær utdanning/bakgrunn. Slik sett er det jo ekstra imponerende at de begge er en del av tidsskriftets øvre sjikt. Til sist må jeg nevne Ole Kristian Årdal som har skrevet den mest sjarmerende vesle historien jeg har lest på lenge; “Siste verset”.

Utover disse, syns jeg nok tekstene er mer på det jevne. De bærer preg av å være skrevet av unge, søkende mennesker som er på vei mot å finne uttrykket sitt – men kanskje ikke helt har kommet dit riktig enda. Og for all del; det er en viktig prosess! Men av og til blir det i overkant sært og aldri så lite pretensiøst (her må jeg særlig nevne Alexander Fallo Huslænds dikt som han til og med avslutter med en erklæring om at ingen sikkert kommer til å skjønne noe av det, samt Sophie Berntsen som etter min mening er hakket for eksperimentell for sitt eget beste). Men det svakeste bidraget av alle syns jeg er Bård Torgersens engelskskrevne dikt om en kvinne som liker sex (akkurat som om det er en slags revolusjon, på en måte). Denne teksten gav meg absolutt nada, men det er mulig jeg mangler en finslipt nok lyrikkompetanse til å bedømme det. Da tar jeg i så fall massiv selvkritikk. Torgersen kan heller ikke unnskylde seg med å være ung og uferdig; han er allerede utgitt forfatter og født i 1967.

For å oppsummere; dette er en lovende start! Jeg syns kanskje at de videre gjerne kan kjøre på med unge, ukjente stemmer, og droppe de mer etablerte navnene. De har sine kanaler fra før, og et tidsskrift viet kommende talenter er utelukkende en positiv ting. Men det skal David Sviland og gjengen få avgjøre selv, altså. Jeg bare liker å leke besserwisser og komme med uoppfordrede råd. (Et privilegium forbeholdt oss som er nesten tredve.) Og til neste gang; fresh opp layouten innvendig, da. Jeg likte illustrasjonene, men ETT bilde holder bare ikke.

Gleder meg til neste date med Kamilla!

12 Thoughts on “Møte med Kamilla

 1. Pingback: KAMILLA vokser & trives! |

 2. Takk for ros og ris, Karen. Vi er veldig glade for at du skriver om oss.
  Til alle nysgjerrige: Sjekk oss ut på facebook.com/littkamilla. Første nummer har blitt delt ut gratis rundt omkring i Oslo og Stavanger. Vi har fortsatt noen igjen, så ta kontakt med meg dersom dere er interessert i et eksemplar.
  Neste utgave kommer i september, og vil koste en 50-lapp. Til gjengjeld skal det være betraktelig bedre, mer tilgjengelig, og med noen veldig spennende navn.

  Takk for at dere følger med.

 3. Håper som Lammelåret at Kamilla er å få kjøpt på Narvesen! Dette virker spennende:)

 4. Spennende saker! Er det noe sakprosa i tillegg til dikt? Noveller?

 5. Uh uh, jeg følger de på Instagram og har vært skikkelig nysgjerrig en god stund på hva slags blad dette ville bli. Jeg leser i det hele tatt lite aviser og magasiner men synes det er superkjekt litmagasiner finnes i tilfelle dagen kommer der jeg omvendes.God og ærlig reklame for bladet! Heldig er de som har deg til å skrive om de. :-)

 6. Høres spennende ut! Får jeg kjøpt det på Narvesen, tro?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Post Navigation