Forfattermannen min sitt Fuglehotell

Det fantastisk fine leseeksemplaret av Fuglehotellet.

Den gråspetta fuglen svever i runde etter runde over den
smale bygda som ligger i bunnen av den svarte kjelen,
skapt av omkransende stupbratte fjell.

Siden jeg kaller meg en forfatterfrue er det kanskje ingen overraskelse av mannen i livet mitt er forfatter. Han heter Tiger Garté, og han kommer til høsten ut med sin tredje roman; den vakre boka Fuglehotellet.

Fuglehotellet er ei bok du ikke kommer til å glemme med det første. Jeg burde vite det. Jeg har lest den omtrent 5-6 ganger i sin helhet og har også vært så heldig å få hjelpe til med å utvikle denne nydelige og nære historien. Det har vært en helt unik prosess å være med på; det å få være med på den vanvittige jobben det er å skape ei bok.

Jeg var allerede helt bergtatt av førsteutkastet, husker jeg. Språket var så levende, minnene så varme. Det var så tydelig at denne boka var en kjærlighetserklæring til en som har betydd så utrolig mye for Tiger. For den handler om bestefaren hans. Historien er basert på Tigers egen barndom.

Boka handler om sytten år gamle Tor som reiser til Sunndalsøra, bygda hvor besteforeldrene har bodd hele livet, og tar seg sommerjobb på Verket der inne. Der jobbet bestefaren, Bår Meldal, i hele sitt voksne liv. Nå har Bår vært død i fem år, og Tor kjenner på at han aldri riktig fikk lære bestefaren sin å kjenne ordentlig og heller ikke har fått klarhet i hva som riktig skjedde den gangen han døde. Sommeren på Verket blir utfordrende på mange vis, og Tor må kjempe for å klare hverdagen i det barske miljøet. Samtidig, gjennom de mange fortellingene til Bårs tidligere arbeidskolleger, skjønner Tor at det er mye som har blitt holdt skjult for ham. Sommeren på Verket skal vise seg å bli ei reise gjennom vonde realiteter, som har formet Tor uten at han har vært klar over det selv. Før nå.

Boka veksler mellom nåtid, Tors barndom og livet til Bår og kona Lily. Vi lærer hovedpersonene å kjenne gjennom ulike faser i livet, og de er så godt og nært skildret at det er umulig ikke å bli glad i dem. Det er ekte mennesker som er modeller her, og det merkes. Selv kjenner jeg jo den ekte Lily godt, den sprudlende, herlige dama som er bestemora til Tiger. Å få være med å skildre hennes tanker, som brud, som sørgende enke, som blivende mor, er noe av det fineste jeg har fått deltatt i.

Fuglehotellet kommer mest sannsynlig ut tidlig i oktober, og jeg er så spent på mottakelsen. Nå gleder jeg meg mest til å holde den nytrykkede boka i hendene, stryke over omslaget som ble så riktig, og bla i ei bok jeg føler så mye for. Jeg håper du blir like glad i den som jeg er.

 

Forfattermannen min selv; Tiger Garté. (Foto: John Andresen)

8 Thoughts on “Forfattermannen min sitt Fuglehotell

 1. Så spennende:-) Etter å ha lest om boken her hos deg ble jeg jo veldig nysgjerrig selvfølgelig, så boken er satt opp på min ønskeliste for høsten og jeg har valgt den ut som en av bøkene til innlegget “Fremtidige favoritter” som jeg legger ut i morgen. Leser at han er fra Surnadal, min oldemor kom fra Surnadal men flyttet til Bergen som ung.
  Tusen takk for koselig kommentar på bloggen min tidligere i dag:-) Ha en fin kveld:-)

 2. Så spennende! Vi kjørte gjennom Sunndalsøra en gang, ble helt bergtatt av dette sjarmerende lille stedet! Gleder meg til å sjekke ut denne boka!

 3. Oj som jeg gleder meg!!
  Ha en flott dag og ei god helg! Vi stikker til Sunnmøre for å besøke Marianne og familien:)
  Klem fra Kristin

 4. Har høyrt mykje fint om boka, gleder meg!

  Men du? Forfatterfrue? Var ikkje det veldig beskjedent, for ikkje å seie underdanig, å definere deg som frua til? (joa, eg ser fotballfruereferansen, men du er no mest DEG, då, uansett)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Post Navigation