Feministisk fredag!

I dag blir det ikke fredagsdikt, men valgkampstemning her på bloggen også. Ja, for jeg regner med de fleste har fått med seg at det er lokalvalg i høst? En masse frivillige hobbypolitikere rundt om i byer og bygder her i landet tar hver dag nå på seg de fargerike partitrøyene sine, og tilbyr flyer, kaffe og en politisk prat. Jeg anbefaler dere alle å ta i mot den flyeren og ta den praten.

Jeg er en av disse engasjerte hobbypolitikerne som stiller til lokalvalget denne høsten. Jeg står på lista til Grünerløkka SV, på valg til bydelsutvalget her på Grünerløkka. Mange av dere tenker kanskje at lokalvalg er ganske kjedelig sammenlignet med stortingsvalget. Det er vanskelig å vite hvilket parti man skal stemme på og det kan være forvirrende med disse ulike forvaltningsnivåene. Bydelsutvalg og byråd, kommunestyre og fylkesting. Kan det virkelig ha noe å si hvem som styrer her? Og hvordan skal man vite hvem som er best egnet til jobben? Vi “kjenner” jo ikke politikerne på samme måte som toppolitikerne vi ser på TV hele tida.

Jeg mener tvert i mot av lokalvalget kanskje har enda større påvirkning på hverdagen vår enn stortingsvalget. Hvorfor det? Jo, fordi nå den 14. september skal vi velge de som bestemmer over skolene våre, barnehagene, kollektivtilbudet, sykkelstiene, veiene, parkene, lærlingeplassene, kulturhusene, bibliotekene, eldreomsorgen og en hel masse andre ting i hjemkommunen vår. Dette valget gjelder nærmiljøet rundt oss og de tjenestene vi bruker hver dag. Da er det viktig at vi både bruker stemmeretten vår og at vi velger de vi tror kan gjøre den beste jobben med å forvalte alle disse tjenestene. Det er lurt å lese de ulike lokale valgprogrammene og ta en kikk på hvem som står som kandidater på listene. Kanskje stiller til og med noen du kjenner?

I min hjemkommune er mora mi ordfører for Senterpartiet, og stiller i høst til gjenvalg. I den kommunen er det såpass få innbyggere at de fleste kjenner til de som står på listene. Slik er det selvsagt ikke her i Oslo. Men en ting har listene både i lille Aure og store Oslo til sammen; de domineres av menn. Helst etnisk norske, godt voksne menn. Dette trenger vi å gjøre noe med, for et bredt sammensatt kommunestyre vet også mye mer om hvilke behov befolkningen har for kommunale tjenester. Det er demokratisk viktig at alle grupper får være representert og har sin del av makten i et samfunn. En måte å gjøre dette på, er at når du skal stemme, kan du på lista du velger sette et kryss ved navnet til en kvinne, til lesbiske, homofile eller transpersoner, til minoriteter, eller til andre kandidater som på en eller annen måte representerer et mindretall i styre og stell tradisjonelt sett. Kampanjen #krysskvinnerinn oppfordrer til nettopp dette. Gjør du dette, kan det være at mamma får litt flere enn 22 % kvinnelige ordførerkolleger der ute. Det er jaggu på tide.

kvinnerinn_befolkningen
Jeg er feminist. Det er en viktig grunn til at jeg driver med politikk og kanskje en av de aller viktigste grunnene til at jeg er medlem og aktiv i nettopp Sosialistisk Venstreparti. Jeg syns det er helt uforståelig at ikke alle mennesker skal ha reelt like muligheter til å leve det livet de vil uavhengig av kjønnet sitt, eller for den del etnisk bakgrunn, legning, kjønnsuttrykk eller klasse. I dag er jeg derfor med og arrangerer Feministisk fredag sammen med resten av Kvinnegruppa i Oslo SV. Vi vil sette feminismen på dagsorden her i Oslo-valget, for kommunen har et viktig ansvar både som arbeidsgiver for mange kvinner og som velferdsyter til å sikre likestilling og muligheten til å kombinere arbeid og familieliv for begge kjønn. Derfor arrangerer vi i dag feministisk partidebatt på Eldorado bokhandel, før jeg og ei til rocker dansegolvet på Fisk & Vilt som DJ-ene Feminist Movements Crew på feministfest etter debatten. Er du i Oslo syns jeg du skal ta turen innom!

11896244_954759984565783_557476273027193683_n

Lokalpolitikeren og feministen Karen avsluttet herved denne valgkampposten med tre innstendige oppfordringer til dere der ute i dag:

1. Sett deg inn i hva de ulike partiene og listene i din kommune mener.

2. Kryss inn mangfoldet når du skal avgi stemmen.

3. BRUK STEMMERETTEN DIN!

 

God helg & godt valg!

 

2 Thoughts on “Feministisk fredag!

  1. Flott innlegg!
    Jeg er lei meg for at jeg ikke får stemt – verken i Norge eller her jeg bor. Du er så engasjert + engasjerende, Karen. Viktig med feminisme på dagsordenen!

    Heia!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Post Navigation