Fantastiske “Fugl”

Hurra for bokbloggerpris og samlesninger, for hvis ikke er det temmelig lite sannsynlig at jeg hadde fått fatt i denne perlen av en bok. Som singel kvinne kun måneder unna tredveåra, er det jaggu sjelden jeg leser barnebøker nemlig. Åpenbart har jeg gått glipp av noe. Lisa Aisatos Fugl er intet mindre enn et lite mesterverk, som skal spares pent på til jeg eventuelt får egne knøtt å lese den for.

fugl_forside

Boka handler om ei jente som vil bli fugl. Rett og slett. Og her skal jeg aller, aller først komme med litt feministisk vinklet ros; for dette er overhodet ingen prinsessejente. Aisatos illustrasjoner er absurde og naturtro på samme tid. Jenta er ikke først og fremst ei jente, men et barn. Hun har bustete hår og bulkete mage, hun barberer av seg håret og går i posete underbukser. Bare dette i seg selv gir Aisato og boka hennes en hel bøtte med plusspoeng, i disse kjønnsegrerte barnemarkedstidene der alt er enten rosa eller blått, prinsesser eller hodeskaller. Så takk, Lisa Aisato, for at du viser et barn som er barn, ikke kjønn.

fugl_slutt

Men altså. Hovedpersonen har et eneste, inderlig ønske, og det er å få bli en fugl og få fly avgårde med de andre trekkfuglene når høsten kommer. Nå er det bare det at det er temmelig vanskelig å bli en annen art enn det du er født som. En klar parallell til det universelle ønsket de fleste av oss har om å bli noe annet – noe bedre – enn det vi er her altså. Sterkere enn dette generelle ønsket er videre følelsen av å være fremmed i sitt eget miljø, og egentlig innerst inne føle at man hører til et helt annet sted, fordi man f.eks. er født med opplevelsen av å ha feil farge, feil kjønn eller feil seksualitet. Aisato klarer på elegant vis å skape en allegori som tar opp denne tematikken på en måte som barn umiddelbart kan fatte. Derfor er dette en viktig barnebok. fugl_1

Hvordan det går med jentas høyeste ønske, skal jeg ikke si noe om, men jeg tror dette bildet sier noe om hva som kan være mulig om man bare ønsker det sterkt nok – i alle fall i den fantastiske verdenen som er litteraturens:

fugl_3Fugl er en nydelig bok, både i bilder og innhold. Aisato er en vanvittig dyktig illustratør, og jeg vil gjerne se mer av arbeidene hennes. Dette er rett og slett kunst, kunst som er like givende for oss voksne som barna boka er ment for. Og jammen er dette en særdeles verdig kandidat til Bokbloggerprisen 2013. Godt jobba, alle dere som sørget for at denne ble med på nominasjonslista!

14 Thoughts on “Fantastiske “Fugl”

 1. (og jeg fortsetter på fugl-runden min -)
  Jeg liker det du skriver om å at hun faktisk er et barn med bulkete mage og poset underbukser
  , og dette med å høre til, selv om det slår meg – at hun må forandre seg.
  Du får bli med – hvis du blir som oss.

 2. Det hørtes ut som en bokperle! Denne kan jeg føre opp på ønskeliste til minsten :)

 3. Kristine on 02/11/2014 at 22:56 said:

  Den vil jeg også lese! Nydelige illustrasjoner!

 4. Til tross for at jeg har et barn på 3 år hadde jeg nok ikke oppdaget alle de nye fine norske billedbøkene som finnes om ikke det var for bokbloggerprisen. Den fikk meg til å ta stadige turer på biblioteket for å låne nye norske barnebøker som datteren min og jeg kunne glede oss over sammen. Det er jo lett for at man tyr til klassikerne og det man selv likte da man var liten.

 5. Olav ønsker seg denne til ettårsdagen sin. :)

 6. Åh, som eg gleder meg til denne kjem i posten.

  Eg har begynt å følgje med på barnebøker for første gong på lenge det siste året, og eg synest det er utruleg mange flotte, nye billedbøker som har komme ut.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Post Navigation