Under overflata

Jeg virker kanskje tøff der jeg tar oppgjør med maktgutta på Twitter. Der jeg tar på meg verv, leder møter og tar ordet i debatter og forsamlinger. Når jeg rådgir ledelsen og får skryt for godt arbeid på jobben, eller skriver en kronikk i avisa. Mange har sagt jeg er så dyktig på talerstolen. De skulle bare visst da. De skulle visst hvordan jeg skjelver, hvordan blodet pumper gjennom årene mine så susingen i ørene er alt jeg hører. Hvordan hjertet dunker seg nesten ut av brystet og kvalmen er så konstant at jeg ikke kan spise, drikke – knapt snakke. Hvordan det nesten svartner i det jeg går opp på podiet. Men at jeg gjennomfører. Fordi jeg må. Fordi NOEN må.

Sannheten er at jeg er så uendelig svak. Jeg er redd og usikker, tar all kritikk til meg, enser ikke ros. Tenker alltid på hva jeg skulle gjort annerledes, er aldri fornøyd. Syns aldri det jeg gjør er godt nok, ER aldri god nok. Jeg tror ikke på meg selv. Jeg liker som regel ikke en gang meg selv. Jeg syns alle andre er dyktigere, modigere, bedre, flinkere. At alle andre jenter er vakrere og morsommere og lever livene sine så mye bedre enn meg. Er sorgløse og tøffere. Sterke. Pene og veltrente. Har kontroll. Jeg har ikke kontroll. Ingenting preller av meg, en skjev kommentar ødelegger dagen. Jeg føler meg så uendelig alene noen ganger. Egentlig oftere enn jeg ikke gjør det. Som om alle forventer at jeg skal klare alt selv, fikse alt. Jeg fikser ingenting, syns jeg. Av og til vil jeg bare gjemme meg, gi opp. Men da slår samvittigheten inn og nekter meg å slutte å kjempe for de tingene jeg tror på. Og så må jeg kjempe kampen mot meg selv først, meningsmotstanderne etterpå. De aner ikke hva debattene koster meg. Bryr seg nok heller ikke. Jeg skulle ønske jeg kunne være ærlig, men slås ihjel av en vegg av ironi og latterliggjøring. Så jeg tyr til det selv også. Lager meg en maske, et image, tøffer meg opp slik at jeg kan holde ut. Klare enda en hånlig kommentar, forsvare enda et upopulært standpunkt.

Dere tror jeg klarer alt. Men jeg gjør ikke det. Jeg har ikke trua på meg selv, og det har jeg aldri hatt. Nå er snart tredve år gått. Jeg håper de neste tredve blir enklere.

10 Thoughts on “Under overflata

 1. Ludsen on 08/29/2014 at 01:52 said:

  Hvordan gikk det med tyrkeren, ble han uinterresant når du oppdaga at han var en analfabet bartender som bare var ute etter å søke lykken i Norge?

 2. Kristine Rafdal on 08/28/2014 at 18:46 said:

  Åh, nå blør hjerta mitt litt. Den andre Kristinen her sa det så fint når ho seier “Men det er jo nettopp DET som er modig, Karen!!! Å stå for det du tror på, ikke på tross av, men nettopp fordi det koster deg”.

  Du er eit av dei tøffaste menneskene eg kjenner, og eg synes det er utruleg kult at du gang på gang utfordrer dei store gutta. Og det håper eg så inderleg du held fram med, Karen. Du er kvalitet.

  Takk for at du alltid minner meg på at feminist er eit prydord, ikkje eit skjellsord. Og ver klar over at du har gjort ein forskjell for meg.

  Eg heier alltid på deg, Karen! Du er drittrå! (Og prøv å senk krava til deg sjølv, me lever i kvardagen)

 3. Kjenner meg veldig igjen i dette. Men jeg lar det alt for ofte hemme meg – jeg lar være å skrive den teksten som du tør. Det beundrer jeg deg veldig for. Og jeg synes det er inspirerende! Du er modig, både som kjemper for det du tror på, og som tør å fortelle at det ikke er så lett, bestandig. Heia deg!

 4. Du er så BRA, Karen. Herrefred, så BRA du er!
  – Den sterkeste er den som tør være svak. Ikke det at ærlighet noen gang, noen sinne, kan kalles en svakhet. Jeg beundrer din ærlighet, og jeg beundrer ditt mot. Din vilje til å utgjøre en forskjell.

 5. Selv om du kanskje ikke tror meg, så syns jeg du er vanvittig tøff. Faktisk er du en av de tøffeste damene jeg vet om! Du orker å mene noe om viktige ting, og åpner munnen når du føler urett. Du er ærlig med deg selv – selv om du må sette opp et skall for å fungere på talerstol og i møtevirksomhet. Du har reist deg opp fra en situasjon som så uendelig elendig ut og har greid å stable deg på føttene nok til at du fungerer igjen. Derfor er det ekstra viktig at du husker på deg selv opp i det hele. Selv om NOEN er nødt til å si og gjøre noe, så betyr ikke det at denne “noen” er deg. Ikke alltid. Det er viktig for deg (og meg) at du prioriterer noen få ting og lar andre ting gå.

  Vi er i to helt forskjellige verdener, du og jeg. I hvert fall nå om dagen. (Hallo, unger og hus vs kjæreste, byliv og karriere.) Hvis du trenger et avbrekk er jeg alltid her og har alltid plass til deg på gjesterommet. Kan ikke nødvendigvis love deg hvile, men kan love deg et avbrekk i hverdagen. :)

  Er så uendelig glad i deg! Klem

 6. Kristine on 08/28/2014 at 05:38 said:

  Men det er jo nettopp DET som er modig, Karen!!! Å stå for det du tror på, ikke på tross av, men nettopp fordi det koster deg.
  Du skriver at du synes alle andre er flinkere, modigere, bedre, penere osv? Ha! Du er jo helt på toppen! DU er jo en av de jeg beundrer aller mest! Tenk så fint om du hadde kunnet se deg selv gjennom mine øyne?

  Og – ikke at jeg egentlig vet hva jeg snakker om – jeg tror at det er nettopp ved å fortsette å kjempe som du gjør at trua på deg selv vil komme. In the meantime tror jeg på deg.

 7. Mamsen on 08/27/2014 at 22:47 said:

  Kjære flinke, vakre og dyrebare datter vår. Er utrolig stolt av deg for at du tør å være så ærlig, og for at du står opp for alt du tror på, til tross for alt det koster deg. Håper at litt etter litt, blir livet enklere. Stor klem fra mamma som heller ikke alltid føler seg så tøff som andre tror. Men det går bra, vi er gode nok <3

 8. Hege on 08/27/2014 at 22:10 said:

  Det er noen fordeler med å bli eldre. Noe mer trygghet på noen felter er en av dem. Det går til og med an å si at jeg er flink til noen ting! Men, kan dessverre ikke love deg at alt blir bra…

  Uansett all respekt til deg for at du utfordrer deg selv for å vise at det går an. Har sagt det før og sier det igjen: Superwoman!
  https://www.youtube.com/watch?v=N2K_F5h1poo

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Post Navigation