Kjapp anbefaling på en søndag

IMG_5059

Jeg legger dette innlegget i kategorien “bokanmeldelser”, men det vil være tidenes overdrivelse, er jeg redd. Uansett – nå har denne vesle perlen av en roman ligget ferdiglest så lenge, at det er bedre at jeg skrive noe enn ingenting. For denne boka fortjener faktisk lesere.

Marit Kaldhols Det skulle vere sol, vi skulle reise til Lódź (Samlaget, 2014) fikk jeg tilsendt fra forlaget her i vår en gang. Jeg så frem til å lese den, men det tok tid før jeg rakk det. Da jeg omsider begynte, kunne jeg bare angre på at jeg ikke hadde prioritert denne boka tidligere. Det som møtte meg var en nær og sår skildring av ei veslesøsters problemfylte relasjon til storesøstra si, i en språkdrakt som både er poetisk og nøktern på samme tid – akkurat slik jeg liker det, og slik det bare kan gjøres på nynorsk. (Min personlige påstand det siste der, altså.)

2014-08-17 21.46.02

Romanen er skrevet fra Jenny, lillesøsterens synsvinkel. Hun forsøker å passe på storesøster Solrun, kalt Sol, som alltid har hatt sitt å slite med – og ikke mindre etter at moren deres døde. Fra før av var de farløse; han var polsk, og hadde reist tilbake til hjemlandet mens jentene var små. Nå bor de sammen med bestefaren sin Olvar, som er blitt så gammel at han egentlig trenger mer omsorg selv enn hva han kan gi. Så det er Jenny som må holde det hele sammen, stanse det som er igjen av familien fra å falle fullstendig fra hverandre.

2014-08-17 21.48.28

Mens jeg leste Kaldhols bok, slo det meg at dette kunne jeg gjerne skrevet. Dette er slik jeg prøver å skrive, slik jeg ønsker å skrive. Noen få ganger med hell, som regel mindre vellykket. Uansett; jeg er så glad i dette dempede språket, metaforbruken og symbolikken som Kaldhol låner fra lyrikken hun også skriver, og ikke minst den effektfulle bruken av underdrivelse som grep. Scenene som beskriver de verste opplevelsene i hovedpersonens liv skrives så vidt frem; det er så lite “telling” at det knapt er “showing”. Likevel gjør det sterkt inntrykk. Slikt liker jeg, og det er ikke enkelt å gjøre det godt.

2014-08-17 21.46.35

Les denne boka – og les den gjerne nå som kveldene igjen begynner å bli mørke. Når det blir litt mer tid til å tenke, til å finne roen igjen. Selv skal jeg prøve å la romanen virke som inspirasjon til egen skriving. Også den er det enklere å få til om høsten.

2014-08-17 21.48.44

11 Thoughts on “Kjapp anbefaling på en søndag

  1. Pingback: Om Bokbloggerprisen 2014 |

  2. I går fikk jeg endelig satt av tid til å lese denne lille, store romanen. Det er lenge siden jeg har lest en tekst som har fått fingrene mine til å tømme seg slik ut over tastaturet som jeg har gjort i dag. Fin var den! Og nå skal det mye til før noen kan overtale meg til å tro at nynorsken kan være noe annet enn poetisk, de bøkene jeg har lest på nynorsk har alle dette felles(selv om jeg regner med at det selvsagt ikke gjelder alle utgivelser på nynorsk er det så langt min erfaring).

  3. Håper vi får lese flere av dine tekster snart. :)

  4. Anne Marit on 08/18/2014 at 10:20 said:

    Den boka er så fin. Jeg slukte den på en kveld og har i grunn lyst til å lese den nytt snart.

  5. Den hørtes veldig fin ut!

  6. Jeg er helt enig Karen, denne boken fortjener flere lesere, den er veldig fin :)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Post Navigation