Gjesteblogg fra Fjellcoachen: Tanker fra en Skype-date

Fjellcoachen er en av disse flotte, faste leserne mine som jeg er så glad for å ha. Hun har alltid gode, innsiktsfulle kommentarer å komme med, og klikker du deg inn på bloggen hennes vil du finne livsvisdom, hverdagslykke og tanker vil alle bør tenke med jevne mellomrom. Den varme, fine teksten hun bidrar med på bloggen min i dag er intet unntak:

Jeg har hatt en Skype-date! To store, våkne øyne foran en PC 40 mil lenger sør i landet følger nysgjerrig med på mormors stemme og bevegelser på skjermen, og det vesle ansiktet der sør veksler raskt mellom glede, nysgjerrighet og uro med en påfølgende bevrende underleppe. Stemmen hun hører og smilet hun ser, er kjent, men allikevel er det noe fremmed i det hun opplever. Selv sitter jeg og kjenner på at den aller største gleden med et ferskt barnebarn, er nærheten og varmen, kosestundene på stellebordet og lukten av nybadet baby, alt dette som Skype ikke er i nærheten av å innfri.

I min barndom var turene til bestemor langt kortere i fysisk avstand, men samtidig lengre og mer omstendelige i det hele familien med tre barn skulle pakkes inn i bilen. Virtuelle møter mellom besøkene hadde ingen hørt om ennå. Bestemor bodde på Ringebu, og en reise dit var også en reise inn i hennes verden, hennes hus, hennes hverdagsrutiner og hennes varme. Bestemor bare var, et helt menneske trygg i seg selv, og som innlemmet oss i sitt. Enkelte regler var ufravikelige, det var for eksempel ikke aktuelt med frokost før vi hadde redd opp senga og trukket fra gardinene på soverommet, for folk måtte ikke tro vi lå og dro oss utover dagen. Og var det en sjelden gang mat vi ikke likte, kom vi ikke utenom, men vi fikk lov til å ta en liten porsjon. Samtidig visste vi at hun var der for oss, alltid. Som da min kusine som tenåring tok toget til Ringebu for selv å fortelle at hun var gravid og at faren var en vintersoldat på øvelse. Da satte bestemor seg rolig ned og spurte: ”Hva trenger du nå?” De to er forresten fortsatt godt gift, og selv besteforeldre..

Alt dette tenker jeg på når de store, undrende øynene til den vesle jenta møter mine. Hvordan kan jeg være den tryggheten for deg som bestemor var i mitt liv? Hvordan vil du oppleve det livet jeg lever, hektisk og noen ganger uoversiktlig, uten de faste rutinene, men samtidig fullt av varme øyeblikk og mennesker som liker å dele? Vil du glede deg til turene nordover, og til å krølle deg sammen med mormor i sofaen mens hun leser høyt for deg? Jeg håper det…

Grandma and child (http://www.urz2.com/avivaw/pages/grandma.html)

3 Thoughts on “Gjesteblogg fra Fjellcoachen: Tanker fra en Skype-date

  1. Pingback: Jenny er tilbake, og fjellcoachen tar helg! « fjellcoachen

  2. Tusen takk for gode ord, Karen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Post Navigation